MUĞLA’ Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, yeni turizm sezonuna sayılı günler kala yol yapım çalışmalarının halen devam ediyor olmasını eleştirdi. İşlerin tek elden yapılamadığı için geciktiğini savunan Uçar, sorunun kaynağı olarak gösterdiği Büyükşehir yasasının değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Datça ilçe merkezinde, Atatürk Caddesi’nde Şubat ayı içerisinde başlayan yol yenileme çalışmaları, Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) tarafından yapılması gereken ihale gecikince, zamanında tamamlanamadı. Datça Belediye Başkanı CHP’li Gürsel Uçar, belediyenin haziran ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, tek elden yapılamadığı için işlerin geciktiğini savunurken, Büyükşehir yasasının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Konuşmasında vatandaşların tepkisini haklı bulduğunu ifade eden Uçar, “Atatürk Caddesi’nde limandan PTT binasına kadar olan yolda devam eden çalışmalar ile ilgili eleştiriler alıyoruz. Vatandaş, her zaman için haklıdır. Ancak; sıkıntıların kaynağı bilinmiyor. Sıkıntının kaynağı Datça Belediyesiymiş gibi algılanıyor” diye konuştu.
SORUN BÜYÜKŞEHİR YASASI
Sorunun kendilerinden değil, büyükşehir belediye yasasından kaynaklandığının altını çizen Uçar, “24 Haziran’dan sonra bizim sözlerimizin dinleneceği bir ortam ortaya çıkarsa, ilk söyleyeceğim konu, ‘Büyükşehir yayası değişmelidir’ olacak. Bir belediye başkanı olarak, elimden yetkilerin alınması, görevlerimizin azalması, değerimizin düşmesi inanın umurumda değil. Bir tek terdim var, işlerin görülmesidir. CHP eğer iktidar olursa; Büyükşehir yasasının kesinlikle iptal edilmesini isteyeceğim. Yoksa ‘bu şartlarda aday olmayı bile düşünmüyorum’ diyeceğim” dedi.
“İŞLERİ BERABERCE ORGANİZE EDEMİYORUZ”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı, daire başkanları, teknik kesim ve çalışanlarıyla arası en iyi olan ilçe belediye başkanlarından birisinin kendisi olduğunu ifade eden Uçar, şunları söyledi:
“Dostluk ve arkadaşlık ilişkileri içerisinde çalışıyoruz. Buna rağmen, işleri beraberce organize edemiyoruz. Geçen sene bu zamanlarda; Atatürk Caddesi’nin, limandan Şenkaya Kavşağına kadar olan bölümünde yenileme projesini başlattık. Projeye başlarken, elektrik dağıtım şirketi AYDEM’e, TELEKOM’a, Büyükşehir Belediyesi’ne yazıyla bildiride bulunduk. MUSKİ Genel Müdürlüğü’ne dedik ki; biz burada yol çalışması yapıyoruz. Yol çalışması yapılırken, buranın yağmur suyu drenaj kanallarının değişmesi gerekiyor. Bunlar sizin sorumluluğunuzda sizin yapmanız gerekiyor. Buradaki asbestli boruları değiştirilmesi gerektiğini belirttik. Datça’da su patlakları ve kesintilerinin sona ermesini istedik. Herhangi bir noktada çalışma olduğunda, neredeyse tüm ilçenin sularının kesilmesi gerekiyor. Bunların düzeltilmesi gerekiyor. Biz ihalemizi yaptık, çalışmalara başladık. MUSKİ, yağmur suyu drenaj kanallarının daha ihalesini yapmamış. Oysaki bu tek iş ve Datça Belediyesi’nin olması gerekiyor. Su borularını da, yağmur suyu drenaj kanallarını da; Datça Belediyesi’nin projelendirmesi ve yol düzenleme çalışmalarıyla beraber götürmesi gerekiyor.”
“BÜYÜKŞEHİR YASASI DERHAL KALDIRILMALI”
Büyükşehir Belediye yasasının, yapılacak işlerin tek elde toplanması ve beraberce yürütülmesini engellediğine dikkat çeken Uçar, “Büyükşehir yasası derhal kaldırılmalıdır. Köylere tüzel kişilik verilmelidir. Köy muhtarlarının da kendine göre yaptırım gücü olmalıdır. Köydeki muhtarda, ufak tefek işlerini kendi bütçesi doğrultusunda yapabilmelidir. Atatürk Caddesi’nde ki çalışmalar sırasında gördüm ki, Büyükşehir Yasası, belediyelerin hızlı bir şekilde vatandaşa hizmet götürmesini engelliyor” dedi.