Üniversitemiz Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Türkiye’de üç üniversite bünyesinde kurulan Tazelenme Üniversitelerinin’nin öğrencileri ve iki Huzurevi sakinlerinin katılımı ile ilk defa sportif ve kültürel olimpiyat düzenledi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılan olimpiyatlarda Voleybol, Masa tenisi, yürüyüş, Bocce, Oryantiring, Bayrak yarışı ve Gülle atma gibi sportif etkinliklerin yanı sıra Vals gösterisi, Türk Sanat Müziği ve Ritim dinletisi gibi kültür sanat etkinlikleri de yer aldı.
Yaklaşık 100 sporcunun katıldığı olimpiyatlarda katılımcılar iki gün boyunca hem eğlendiler, hem yarıştılar. Türkiye’de ilk defa düzenlenen Tazelenme Olimpiyatlarında sporcular arasında tatlı bir rekabetin yaşandı.
“Tazelenme Üniversitesi Evrensel ve Toplumsal Bir Sorumluluktur!”
Tazelenme Olimpiyatlarına ilişkin açılış konuşmasını gerçekleştiren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek; “Toplumsal yaşam kalitesinin ve mutluluğun, ileri yaştaki bireylerin yaşam kalitesi ile paralel olduğuna vurgu. Tazelenme Üniversitesinin hem fiziksel hem de zihinsel bir tazelenme olarak değerlendirilmesi gerekiyor. İleri yaştaki bireylerimiz toplumsal yaşama tecrübe ve hobileri ile katılımı, genç nesillerin de motivasyonuna katkısı olduğunu bizzat gözlemleyebiliyoruz. Bu nedenle Tazelenme Üniversitesi sadece sosyal sorumluluk değil aslında evrensel ve toplumsal bir sorumluluktur. Ancak önümüzdeki süreçte Tazelenme Üniversitesine toplumun tüm kesimlerini kapsayacak biçimde orta ve alt gelir grubundan yaşlılarımızın da katılımının arttırılmasını temenni ediyorum, bu hassasiyetle çalışmalarımızı devam ettireceğiz” diyerek Tazelenme Üniversitesi Olimpiyatlarına ev sahipliği yapıyor olmaktan duyduğum duyduğu memnuniyeti ifade etti.
“Tazelenme Üniversitesi Olimpiyatları Bizim İçin Büyük Bir Değişim”
Tazelenme Üniversitesi olimpiyatlarına katılan emekli tarih öğretmeni ve aynı zamanda Avukat Tevfik Fikret Sözer, tazelenme olimpiyatlarının devam etmesini istedi. Sözer, “Bizler belirli bir yaşa geldikten sonra, hayattan çekilmekten ziyade, yaşlılığı bir yaşam kültürü olarak yeni bir yaşam şekli olduğunu inanmış insanlarız. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, sayın hocamızın liderliğinde burada bize düzenlemiş oldukları bu festival havasındaki birinci Tazelenme Üniversitesi Olimpiyatları bizim için büyük bir değişim. Aynı zamanda biz bununu devamını da bekliyoruz artık. Her kampüsün, her yıl değişik şekilde bunun tekrar tekrar yapılmasını ve daha da sportif amaçlı ve yaşlı spor kültürüne uygun yeni oyunla, yeni sportif faaliyetler eklenmesini kendilerinden istirham ediyoruz” dedi.
Emeklilerin tecrübelerinden yararlanılması gerektiğini belirten Ufuk Doğan, “Emeklilerin tecrübesi, aktifliği Avrupa’da çok önemlidir. Burada da bu organizasyonlarla kendimizi daha da değerli hissettik ve aktif yaşlanmak adına bunda da bize çok katkıda bulundular” dedi.
Ülkemizde Sadece Yaşlıların Katıldığı Bir Olimpiyat İlk Kez Düzenleniyor!
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı ve Tazelenme Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. Muammer Tuna, “Bundan 3 yıl önce Antalya’da başlamış olan tazelenme üniversitesi macerası bugün itibari ile bir tazelenme olimpiyatları aşamasına gelmiştir. 60 yaş üstü vatandaşlarımız için ‘Tazelenme Olimpiyatları’ diye bir faaliyet düzenledik. Antalya, Ege ve Muğla Üniversitesi’nin kampüslerinin katılımı ile faaliyetlerimiz gerçekleşti. Yaklaşık 100 sporcumuz var faaliyetlerimize katıldı. Bildiğim kadarı ile de bu şekilde bir spor faaliyeti, sadece yaşlıların katıldığı bir olimpiyat düzenlemesi de ilk kez oluyor ülkemizde” ifadelerini kullandı.