.Türkiye Bankalar Birliği, banka ve finansal kurumlara kredi borcu bulunan büyük ölçekli ve küçük ölçekli şirketler için “Finansal Yeniden Yapılandırma” uygulaması başlattı. Uygulama ile borçlarını ödemeye niyetli olan, ancak gelir-gider dengesi bozulduğu için edimlerini yerine getirmeyen müşterilerin geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri amaçlanıyor.
Türkiye Bankalar Birliği, finansal sektöre olan borcu 25 milyon TL’nin altında bulunan küçük ölçekli şirketlere yönelik başlatılan “finansal yeniden yapılandırma” hakkında bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:
“Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmaları kapsamında hazırlanan, finansal sektöre olan borcu 25 milyon TL altında bulunan küçük ölçekli şirketlere yönelik uygulama, gerekli onaylar alınarak yürürlüğe girmiştir.
Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmaları hakkında detaylı bilgiye Birliğimizin www.tbb.org.tr/fyy sayfasından ulaşılabilmektedir.”
Öte yandan Türkiye Bankalar Birliği, 14 Ekim 2019 tarihinde “Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması Uygulaması Hakkında” kamuoyuna yaptığı açıklamada, yeniden yapılandırma uygulaması hakkında ayrıntılı bilgi paylaşımında bulunmuştu. Buna göre; yeniden yapılandırma uygulaması ile; bankalar, finanssal kiralama şirketleri, faktöring şirketleri ve finansman şirketleri ile kredi ilişkisinde bulunan borçluların bu kuruluşlar nezdinde kredi borçlarına ilişkin olarak, çerçeve anlaşma ve sözleşmeleri kapsamında alınacak tedbirlerle, geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine, üretim, yatırım, istihdam faaliyetlerini sürdürmelerine, dolayısıyla ekonomik büyümelerine imkan vereceği bildirilmişti.
TBB’den yapılan açıklamada, haklarında iflas kararı bulunan borçluların FYY’den yararlanamayacağı belirtilirken FYY sürecine alınabilecek borçluların en yüksek üç alacaklı kuruluştan birine, başvuru ve taahhüt mektubu ile sürecin gerektirdiği diğer belge ve bilgileri de ekleyerek başvurması gerektiği ifade ediliyor.
Açıklamada; FYY sürecine başvurusu kabul edilen borçlular için durumun korunması sürecinin başlayacağı, ve Çerçeve Anlaşması imzalanmış bulunan alacaklı kuruluşların, borçlu hakkında yeniden yapılandırılan alacaklara ilişkin olarak, zamanaşımı ve hak düşürücü süreler nedeniyle hak kaybına yol açacak durumlar dışında, icra takibi yapamayacakları bildiriliyor.
Açıklamada ayrıca, başvuru tarihinden önce herhangi bir Alacaklı Kuruluş tarafından başlatılmış yasal takipler sonucu, satış günü belirlenmiş olması, ihalenin feshi davasının devam etmesi, borcun icra taahhüdüne bağlanmış olması, tasarrufun iptali davasının devam etmesi halinde bu işlemlerin yeniden yapılandırmadan etkilenmeyeceği de belirtiliyor.
Anlaşmazlık durumunda ise, Alacaklı Kuruluşların Çerçeve Anlaşmasından kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların çözümü için Türkiye Bankalar Birliği Yönetim kurulu7nun belirleyeceği Hakem Kurulu”nun görev yapacağı da ifade ediliyor.