Türk turizminin lokomotifi olan Antalya’da ‘herşey dahil’ sistemine standart getirme çalışmaları sürerken, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal’ın 2016 yılında Ankada’da yapılan 9. Sanayi ve Ticaret Şurası’nda ‘Herşey dahil sisteminin yeniden düzenlenerek belli bir standarta getirilmesi’ konusunu ilk madde olarak dönemin başbakanına ve bakanlarına yazılı ve sözlü olarak ilettiği ortaya çıktı.
HD’de standart yeni belirlendi
Geçtiğimiz ay Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB), son yıllarda rekorlar kıran Türk turizminin en önemli sistemini oluşturan ‘herşey dahil’de (HD), standartları yeniden oluşturdu. Her şey dahil sisteminde asgari standartların belirlendiği kitapçık bir toplantı ile AKTOB üyelerine anlatan Başkan Dr. Erkan Yağcı, ”her şey dahili tartışalım ama çok iyi yaptığımız bu sistemi haksız yere eleştirmeyelim” dedi.
Amaç daha çok memnuniyet
Her şey dahil sistemine bir standart getirmemiz gerekiyordu. Bu çalışma, sistemdeki temel standartları belirliyor ve görüş ayrılıklarını ortadan kaldırıyor. Biz yıllardır her şey dahilin imajının değiştirilmesi, iyi kalite ürünü iyi fiyata satmamız gerektiğini söyledik. Şimdi yaptığımız çalışmalarla hem misafir memnuniyetini arttıracak hem de misafirin sürprizlerle karşılaşmasını engelleyeceğiz.
Turist sayısı artarken gelirlerimiz düştü
MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, oda olarak gerçekleştirdikleri faaliyetler ve ekonomik gelişmelere yönelik değerlendirmelerde bulunarak, turizmde her şey dahil sistemine değindi. Turizmde her şey dahil sistemine standart getirilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Boztaş, “Artık nicelikten niteliğe dönüşmemiz gerekiyor. Bu konuyu ilk gündeme 2016 yılında Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal getirmişti. Sayın başkanın görüş ve önerileri turizmciler ve bakanlık nezdinde olumlu karşılandı ancak, aradan geçen 2 yıla rağmen ilk adımlar Antalya’da yeni atılıyor’ dedi.
İlk Öneri Baysal’dan
2016 yılında Ankada’da yapılan 9. Sanayi ve Ticaret Şurası’nda ‘Herşey dahil sisteminin yeniden düzenlenerek belli bir standarta getirilmesi’ ni ilk madde olarak Muğla’daki 6 Oda ve Borsa adına konuşan il sözcüsü Mehmet Baysal, Turizm alanındaki çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için bölgenin imar planlarının bir an önce hayata geçirmesi, devlet bankalarının uzun süreli, sıfır faizli veya çok düşük faizli kredi teminine gitmesi ve mevcut kredi borçlarını yeniden yapılandırılarak işletmelerin iflasının veya kapanmasının önüne geçilmesi, turizm bölgesinde kışın açık işletmelerin personelinin SGK ödemeleri devlet tarafından süspanse edilip istihdam kaybının önlenmesi, turizm alanlarındaki mal müdürlüklerince yüksek uygulanan ecrimisil değerlerinin belirlenmesinde odalardan görüş alınması, 2019 için küresel güçlere karşı tur operatörlerinin elini güçlendirecek tüm sezonu içerecek teşviklerin ve desteklerin geç kalınmadan bugünden açıklanması gibi konularda da görüşünü açıklamış, yazılı olarak ta yetkili makamlara iletip kabul görmesini sağlamıştı.
Şura kararları bir an önce hayata geçirilmeli
Turizm Bakanının sektörden gelen bir isim olmasından memnuniyet duyduklarını söyleyen MTO Başkanı Baysal, ”Bakanımızın yoğun bir programının olduğunu biliyoruz. Ancak, 2016 yılında yaptığımız Turizm Şurasında alınan kararların bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor.” dedi.
MTO olarak çağrı yapacağız
MTO olarak konuyla ilgili Marmaris için 2016 yılından beri hazırlık yaptıklarını aktaran Başkan Baysal, “Yakın zamanda bu konuda konaklama sektörü işletmelerinin de dahil olduğu kapsamlı bir toplantı düzenleyerek Turizm Bakanlığına bir çağrı yapacağız. Sektör ve diğer odalarla birlikte işbirliği içerisindeyiz. Artık her şey dahil sistemin nicelikten niteliğe geçilmesi gerekiyor. Bakanlığın konuya el koyarak her yerde standart getirilmesinin zamanı geldi. Ucuz tatil cenneti olmaktan çıkmamız kaliteli bir şekle dönüşmemiz gerekiyor” dedi.