Kültür ve Turizm Bakanlığı Bodrum’un atık su sorununu çözüme kavuşturmak üzere harekete geçti.
Bakanlık ile Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) arasında geçtiğimiz aylarda imzalanan “Muğla ile Bodrum İlçesi İçmeler-Torba-Yalı-Kızılağaç-Çiftlik Bölgesi Alt Yapı Yapım İşleri ve İşletme Protokolü” çerçevesinde ilk kepçe bu ayın sonunda vurulacak.
Muğla’nın yaklaşık 250 milyon liralık kanalizasyon, şebeke ve terfi hatları ile atık su arıtma tesislerini kapsayan alt yapı yatırımlarını Bakanlık yapacak.
Muğla, Bodrum, Torba, Kızılağaç, Çiftlik, Yalı ve İçmeler bölgelerinin atık sularının kanalizasyon kolektör hatları ile toplanıp yeni yapılacak arıtma tesisine iletilmesini sağlayacak olan Bakanlık, böylece tüm bölgenin arıtma sorununu çözüme kavuşturmuş olacak.
Projelendirme ve yapım işlerine yönelik ihalelerin başladığı tesisler tamamlandığında, Bakanlık 27 yıl süre ile tüm bu tesislerin işletmesini de üstlenecek.
Bu Ayın Sonunda Başlayacak Çalışmalarda Hedef 2021 Bitimi
İhaleyi 3 Kasım’da yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu ayın sonunda başlayacağı inşaat çalışmalarını 2021 yılının bitiminde tamamlamayı hedefliyor.
Bakanlığın alt yapı yatırımları kapsamında yapılacak çalışmalarda süreç şöyle ilerleyecek:
İlk etapta mevcut atık su artıma tesisinin bulunduğu alanın hemen yan tarafındaki mevkiye 20 bin metreküp/gün kapasiteli Muğla-Bodrum-Torba-Kızılağaç-Yalı-Çiftlik-İçmeler Atık Su Arıtma Tesisi yapılacak.
Yeni tesisin devreye girmesiyle birlikte mevcutta yetersiz kalan ve ekonomik ömrünü tamamlayan 10 bin metreküp/gün kapasiteli İçmeler Atık Su Arıtma Tesisi de yıkılacak. Bu alanda yaklaşık 15 yıl sonra 17 bin metreküp/gün kapasiteli ilave tesis yapılarak toplam kapasite 37 bine ulaştırılacak.
Bakanlığın hizmete sunacağı bu toplam kapasite ile birlikte bölgenin atık su sorunu yaklaşık 50 yıl süre ile çözülmüş olacak.
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinin başında gelen Bodrum’un alt yapı sorunlarını çözüme kavuşturmak için Bodrum tarihinin en büyük altyapı yatırım hamlesini başlattı. Dünya Bankası’ndan sağlanan kredi ile Turgutreis’e 160 Milyon TL yatırımla 160 km kanalizasyon, 110 Milyon TL yatırımla Bodrum’un en büyük tesisi olacak Turgutreis Arıtma Tesisi, 85 Milyon TL yatırımla Gümbet-Gümüşlük Arıtma modernizasyonu olmak üzere 350 milyon liralık yatırımlar Bodrum’da ardı ardına hayata geçiyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Bodrum İlçesi İçmeler, Torba, Yalı, Kızılağaç, Çiftlik Bölgesi Altyapı Yapım İşleri ve İşletme Protokolü imzalayarak altyapı yatırımlarına başlayacak.
Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan protokol kapsamında; Bodrum İlçesi Torba mahallesinde 2053 nüfus projeksiyonu dikkate alınarak 67.200 kişinin hizmet alabileceği 2 kademeli olarak toplamda 16 km kanalizasyon şebekesi 20 km ana kolektör şebekesi ile 6 adet terfi istasyonu inşa edilecek.
Bodrum İçmeler’de bulunan İçmeler atıksu arıtma tesisinin kapasitesi etaplı olarak toplamda 37.000 m3/gün’e çıkarılacak.
Bodrum İçmeler Atıksu Arıtma Tesisine ait derin deniz deşarjı hattı revize edilecek.
Bodrum İçmeler Atıksu Arıtma Tesisine ait mevcutta bulunan 3 adet terfi istasyonunun revizyon çalışmaları yapılacak.
Bodrum Yalı, Yalı Sahil Oteller bölgesi ve Kızılağaç mevkii kanalizasyon şebekesi inşa edilerek İçmeler AAT’ye bağlanacak. Yalı ve Çiftlik mahalleleri kanalizasyon şebeke projeleri hazırlama çalışmalarına en kısa sürede başlanacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın altyapı, kanalizasyon yatırım bedelleri karşılığında Torba, Kızılağaç ve Çiftlik mahallelerinin atıksu bertaraf hizmetleri ve İçmeler Atıksu Arıtma Tesisinin işletmesi ve gelirleri Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilecek.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin büyük yatırımları ve bakanlığın yapacağı son yatırımlar ile Bodrum ilçesinde yüzde 46’ya hitap eden kanalizasyon ve arıtma tesisleri nüfusun yüzde 91’ine hizmet eder hale gelecek